Blog - Nieuws - Tips & Facts!

ERP systeem: waarom heeft mijn bedrijf dat nodig?

Inefficient paperwork

Werknemers binnen organisaties zijn te weinig bezig met de activiteiten waar zij hun kracht en energie uithalen. In plaats daarvan gaat veel tijd verloren aan het herstellen van fouten of administratieve rompslomp als gevolg van het onvermogen om efficiënt samen te werken. Dit terwijl het succes van organisaties hier van af hangt. Deze tijdrovende activiteiten stralen negatief af op de kwaliteit van de aangeboden producten en services. Door te focussen op kernactiviteiten, kan je als bedrijf de kwaliteit waarborgen en succesvol groeien. Een ERP systeem helpt hierbij. Lees hieronder waarom.

Wat is een ERP systeem?

Een ERP systeem (Enterprise Resource Planning) is een uitgebreid ICT-systeem die verschillende processen binnen een bedrijf met elkaar verbindt. Je kan het zien als een centraal platform waar meerdere applicaties met elkaar communiceren. Medewerkers hebben toegang tot de applicaties die voor hen relevant zijn. Voorbeelden van deze applicaties zijn:

– CRM (relatiebeheer)

– Capaciteitsplanning

– Verkoopbeheer

– Inkoopbeheer

– Business Intelligence

– Financieel management

– HRM (human resource management)

– Voorraadbeheer

Verschillende combinaties van applicaties zijn mogelijk, waardoor een ERP pakket in te zetten is door vrijwel ieder type organisatie (modulaire opbouw).

Overigens bestaat het concept ERP al decennia, echter verschuift het oorspronkelijke ‘on premise’ ERP steeds meer naar de ‘cloud’ variant. Ofwel, het ERP platform is toegankelijk via enkel een internetverbinding.

Wat zijn de voordelen voor mijn bedrijf?

ERP-software verbindt alle relevante bedrijfsinformatie binnen een organisatie in één database. Gegevens van verschillende afdelingen hoeven maar één keer te worden ingevoerd. Doordat het systeem volledig in de Cloud opereert is alle informatie altijd, overal en op iedere device voorhanden. Om de voordelen duidelijker te benoemen neem ik je mee in een fictief orderproces in de handelsbranche.

ERP in de praktijk

Stel je eens voor dat jij tussen leverancier bent van telefoonhoesjes. Deze hoesjes verkoop je aan kleine plaatselijke winkeliers die de hoesjes uiteindelijk aan de consument verkopen.

1. Eén van de klanten wenst een 100-tal hoesjes om zijn winkelvoorraad aan te vullen. De klant logt via een klantportaal in op jullie ERP-platform en plaatst de bestelling (DIRECT SAMENWERKEN MET KLANT).

2. Jij krijgt een notificatie dat er een offerteaanvraag is gedaan (VERKOOP MODULE). Na controle bevestig je de offerte en wordt er automatisch een orderbevestiging naar de klant gestuurd. Alle gegevens van de klant stonden al in het systeem (CRM MODULE).

3. Een pickopdracht wordt aangemaakt (WAREHOUSE MODULE) en de 100 hoesjes worden uit de voorraad klaargezet voor verzending. De voorraad wordt automatisch bijgewerkt en op basis op basis van ingestelde minimale voorraadregels worden automatisch nieuwe hoesjes ingekocht (INKOOP MODULE).

4. De telefoonhoesjes worden verzonden naar de klant en op basis van deze uitlevering wordt een factuur aangemaakt en verzonden naar de klant (FACTURATIE MODULE).

5. Het factuurbedrag wordt voldaan. De bankmutatie wordt “gematched” met de factuur en zowel het totaalbedrag als het BTW bedrag wordt geboekt op de juiste rekening (BOEKHOUD MODULE).

6. Raadpleeg vervolgens alle cijfers met betrekking tot de verkopen van de afgelopen maand (BUSINESS INTELLIGENCE MODULE).

ERP_blog_connect

Zijn er ook nadelen aan verbonden

Niets is perfect. Zo ook ERP niet. Eén van die nadelen is dat de implementatie van het softwareplatform complex kan zijn. Ieder bedrijf is uniek in haar bedrijfsprocessen. Van belang is een goede voorbereiding, een duidelijke planning, een heldere communicatie en professionele begeleiding van de eindgebruikers. Voordat iedere gebruiker gewend is aan de nieuwe manier van werken ben je weken, dan niet maanden verder. Dit proces kost veel tijd, energie en brengt altijd irritaties met zich mee. Maar uiteindelijk ziet men in dat de investering niet voor niets is geweest en is de efficiëntie binnen het bedrijf aanzienlijk gestegen.

Wat kost een ERP systeem nu eigenlijk?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De kosten lopen namelijk enorm uiteen. Zoals gezegd, ieder bedrijf is uniek en heeft daarom ook specifieke wensen. Vergelijk het maar eens met het laten bedrukken van kleding voor een bedrijfsuitje. Wanneer je aan een leverancier vraagt hoeveel het kost om T-shirts te laten bedrukken, zal je niet direct een simpel antwoord krijgen. Deze kosten hangen namelijk af van het aantal T-shirts, kwaliteit van de kleding, soort bedrukking, levertijd etc.

Zo werkt het ook met ERP systemen. Wanneer er nog beperkt inzicht is in de specifieke wensen en unieke bedrijfsprocessen van de klant kan een software leverancier moeilijk een indicatie geven van de kosten die gemaakt moeten worden. Factoren die grotendeels de kosten bepalen zijn:

– Het aantal gebruikers

– De complexiteit van de bedrijfsprocessen

– De gewenste functionaliteiten / modules

– Het benodigde maatwerk

Om toch een schatting te geven van de kosten van zo’n systeem, moet je denken aan een budget van €35 tot €75 euro per gebruiker per maand bij Reddconnect. Hierbij moet worden vermeld dat de focus van Reddconnect vooral ligt op midden- en kleinbedrijf.

Nieuwsgierig geworden naar wat een ERP toepassing voor jullie organisatie kan betekenen en vooral opleveren?

Neem gerust contact met ons op en plan geheel vrijblijvend een demo in.

Laat een bericht achter

Categorie

© 2016 , inc. All rights reserved.