Blog - Nieuws - Tips & Facts!

Hoe houd jij je voorraad up-to-date? Ontdek Odoo!

devices_odoo-01

Als handels- of productiebedrijf ben je dagelijks, dan wel niet continu bezig met het bijhouden van je voorraad. Je wilt immers je klanten nooit teleurstellen. Maar hoeveel voorraad houd ik aan en wanneer plaats ik een nieuwe bestelling? Wat is de huidige waarde van de voorraad? Hoe komt het dat ik een product mis in de voorraad? Hoeveel producten van de voorraad zijn er gereserveerd? Allerlei vragen die een voorraadmanager zich regelmatig stelt. Met de gebruiksvriendelijke voorraadmanagement module van Odoo zijn de antwoorden op deze vragen real-time en op elke device beschikbaar. Voordat we inzoomen op deze applicatie leg ik graag kort uit wat Odoo is.

Ik heb nog nooit van Odoo gehoord!

Odoo is een open-source ERP platform dat al meer dan 2 miljoen gebruikers heeft. Dat Odoo toch nog niet zo bekend is bij het publiek is puur een kwestie van tijd. Het is namelijk één van de snelst groeiende open-source ERP software ter wereld (wat betekent ERP of Open Source?).

Odoo is te vergelijken met je eigen smartphone. Oftewel, een device waar allerlei applicaties aan kunnen worden toegevoegd. Odoo is een bedrijfsplatform en heeft een complete verzameling van applicaties voor alle zakelijke behoeften die snel aan te passen zijn naar de specifieke wensen van een bedrijf. In tegenstelling tot andere bedrijfssoftware staat de gebruiksvriendelijkheid centraal. Alle medewerkers van een organisatie krijgen immers direct of indirect te maken met het softwarepakket. De voorraadbeheer software binnen Odoo is één van deze applicaties, maar er zijn er nog veel meer! Zo kun je met Odoo ook webshops maken en je payroll en Human Resources volledig integreren. Check hier een greep uit de Odoo Apps!

De features van de voorraadbeheer software applicatie van Odoo:

1. Direct inzicht in uw voorraadaantallen

Niets is vervelender dan een klant een aantal producten beloven die toch niet meer voorradig blijken te zijn. Je moet de klant laten wachten en bent al snel weer dagen, of zelfs weken verder. Deze teleurstelling kan voorkomen worden met de accurate voorraadbeheer software, waarbij de actuele stand van de voorraad direct inzichtelijk is, de informatie van de locatie van de voorraad altijd klopt en de voorraadgegevens ook vanaf een tablet of mobiel opvraagbaar zijn.

voorraadbeheer_producten

2. Opslagkosten minimaliseren

Het zorgen voor een goed evenwicht in de voorraad is van essentieel belang om de kosten van de opslag zo laag mogelijk te houden. Een voorraadoverschot kan er namelijk toe leiden dat producten soms met verlies verkocht moeten worden. Zonde! Er is bijvoorbeeld teveel voorraad aangeschaft waardoor restvoorraad ontstaat. Of de voorraad, en vooral bij artikelen met grote omvang, neemt zodanig veel ruimte in beslag dat er niet genoeg ruimte is voor andere artikelen met alle gevolgen van dien.

Het is dus de kunst om de voorraad zo laag mogelijk te houden, maar tegelijkertijd voldoende producten op voorraad te hebben om te kunnen voorzien in de behoeften van de klant.  De software van Odoo zorgt ervoor dat je met de juiste administratie voor dit evenwicht kan zorgen en hierdoor de kosten van de opslag zo laag mogelijk houdt.

3. Meerdere locaties en magazijnen beheren

Producten en goederen die in meerdere magazijnen opgeslagen worden zijn met een goed voorraadsysteem eenvoudig traceerbaar. Meerdere magazijnen worden tegelijkertijd overzichtelijk en eenvoudig beheert binnen Odoo. Productverplaatsingen tussen magazijnen zijn gemakkelijk te administreren.

voorraadbeheer_magazijndashboard

4. Rapportagemogelijkheden

Als eigenaar of manager wil je beslissingen laten berusten op de juiste informatie en inzichten. Met de voorraadbeheer software van Odoo kun je door middel van het gebruik van de juiste tools en rapportages perfect inzicht verkrijgen in onder andere de voorraadaantallen, voorraadwaarde, voorraadlocaties, voorraadreserveringen en voorraadmutaties uit het verleden.

charts_Odoo_2.0

5. Voorraad aanvulregels

We vertellen niets nieuws als het handmatig tellen en bijwerken van je voorraad enorm tijdsintensief en kostbaar is. Met Odoo kun je het aantal tellingen aanzienlijk terugdringen en hierdoor veel tijd besparen. Daarnaast maakt Odoo het mogelijk om voorraadregels toe te passen per product. Overschrijdt het voorraadniveau van een bepaald product een kritische waarde, dan wordt automatisch een inkoopadvies gegenereerd. Hierdoor heb je altijd voldoende voorraad in huis.

De belangrijkste fucnties van de warehouse management software (WMS) van Odoo op een rij:

Aanmaken en beheren van interne en externe voorraadlocaties

Aanmaken en beheren van ontvangsten en (interne) leveringen

Werken met pull en push flows

Mogelijkheid tot LIFO, FIFO of FEFO

Ondersteuning voor externe productielocaties

Inzicht in al je voorraadmutaties

Volledige traceability, vooruit en achteruit

Aanmaken en verwerken van periodieke voorraadtellingen

Producten leveren in diverse verpakkingsvormen.

Volledig geïntegreerd met je boekhouding

Automatisch aanmaken van inkopen bij voorraad tekort

Scannen van je ontvangsten en leveringen

Heftruck1

Koppelingen met andere applicaties

Zoals reeds uitgelegd is Odoo vergelijkbaar met een platform waarop je verschillende applicaties met elkaar kan laten samenwerken. Zo is het mogelijk om de voorraadbeheer applicatie van Odoo te koppelen aan de inkoop applicatie, de verkoop applicatie, de boekhouding en nog veel meer.

Zelf proberen?

Laat een bericht achter

Categorie

© 2016 , inc. All rights reserved.