Blog - Nieuws - Tips & Facts!

Waarom Open Source de wereld verovert?

Sinds 2009 voorspelde men al dat de populariteit van Open Source zou gaan toenemen. In de afgelopen 7 jaar is er veel veranderd in het IT-landschap en heeft Open Source haar opmars gemaakt in de zakelijke softwarewereld. Naar schatting lopen er al miljoenen Open Source projecten. Maar wat is Open Source precies en waarom kiezen bedrijven steeds vaker voor Open Source software in plaats van Closed Source software? Een tipje van de sluier: onafhankelijkheid van derde software partijen.

Agenda

Wat is Open Source?

De belangrijkste voordelen op een rij

Open Source in uw organisatie?

Wat is Open Source?

Open Source software is software die voor zowel particulieren als bedrijven vrij te downloaden is waarvan de broncode openbaar is. De software is vervolgens naar wens aan te passen. Dit houdt in dat ontwikkelaars binnen de Open Source community de software naar wens van de organisatie kunnen aanpassen en eventueel nieuwe functionaliteiten kunnen toevoegen. Dat betekent echter niet dat de software volledig gratis is. Steeds meer bedrijven verbinden hun diensten aan een Open Source product en bouwen een verdien model om de software heen. Zij bieden de eindgebruikers trainingen aan van het Open Source systeem of ondersteunen organisaties tijdens het implementatietraject.

De belangrijkste voordelen op een rij

1. Kwaliteit

Doordat Open Source in populariteit toeneemt, groeit tegelijkertijd de community van IT-professionals enorm. Deze ontwikkeling draagt bij aan de snelle uitbreiding en verbetering van de software met als gevolg dat de software beter aansluit op specifieke behoefte van organisaties. Nieuwe modules en apps worden toegevoegd aan de basis en worden online aangeboden zodat andere organisaties gebruik kunnen maken van deze toevoegingen. Zie de basis van een Open Source product als je eigen smartphone waar je zo nu en dan ook apps aan toevoegt of verwijderd. Veel Open Source producten zijn daarnaast eenvoudiger te implementeren dan Closed Source software. Tijd wordt bespaard op de implementatie van de software.

2. Veiligheid

Logischerwijs denken veel – met name kleinere – organisaties, dat Open Source gevaarlijk is wat betreft privacygevoelige informatie. Openheid en beveiliging lijken namelijk pal tegenover elkaar te staan. Echter, de ontwikkelaars van Open Source weten dat hetgeen ze ontwerpen openbaar is, waardoor zij systemen ontwerpen die vaak veiliger zijn dan Closed-source software. Veiligheid van Open Source wordt beter dan ooit ingeschat en zwakke plekken in de codes worden vrijwel direct gedicht. Openheid zorgt er dus voor dat het ontwerp a priori veiliger is, omdat de ontwerpers ervan uitgaan dat de aanvallers het ontwerp ook kennen. Daarnaast kan het ontwerp ook makkelijker en sneller veiliger gemaakt worden, doordat een grote groep onafhankelijke professionals verbeteringen kunnen suggereren. Aldus Professor Jacobs en Dr. Hoepman, hoogleraar en onderzoeker in security en beveiliging van programmatuur aan de Universiteit Nijmegen.

3. Onafhankelijkheid van softwareproducenten

Door eindgebruikers wordt de onafhankelijkheid van softwareleveranciers als grootste voordeel gezien. Dit is met name ook het grote verschil tussen Open Source en Closed Source software. De eindgebruiker van Open Source kan de vrije broncode op ieder moment naar een nieuwe ontwikkeling brengen. Dat kan intern, wanneer daar voldoende expertise voor in huis is, of door verschillende IT-software bedrijven die hun diensten voor Open Source aanbieden. Daarnaast kan openbare software gemakkelijk aangepast en hergebruikt worden, waardoor op ontwikkelkosten bespaart kan worden. Als gebruiker van Closed Source software ben je echter volledig afhankelijk van de leverancier en producent van de software. Een overstap is moeilijker en omhelst meer obstakels.

4. Lagere basiskosten

Ondanks dat veel Open Source software gratis beschikbaar is zijn er wel kosten verbonden aan de implementatie van het systeem. Bedrijven verbinden hun diensten aan Open Source software op het gebied van ontwikkeling, ondersteuning en onderhoud. Afhankelijk van de gewenste aanpassingen kunnen de kosten van een Open Source systeem een stuk lager zijn dan die van een Closed Source systeem. Echter blijkt uit een enquête onder de eindgebruikers van Open Source systemen dat kosten niet de belangrijkste factor is in het overgaan naar Open Source. Kwaliteit, beveiliging en onafhankelijkheid van een softwareleverancier worden als belangrijkste factoren gezien.

Open Source in uw organisatie?

Open Source wordt in verschillende vormen beschikbaar gesteld op het internet, waarbij veel praktische zakelijke toepassingen vrij te downloaden zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende Open Source ERP-systemen beschikbaar, die het overbodig maken om vast te zitten aan dure softwareleveranciers zoals Oracle of SAP. Odoo is een van die Open Source ERP-systemen die enorm populair is met meer dan 2 miljoen gebruikers. Odoo is een geïntegreerd applicatie systeem met verschillende modules voor projectmanagement, voorraadmanagement, boekhouden, CRM en meer. Deze modules kunnen aan elkaar gekoppeld worden, zodat een efficiënte en gestroomlijnde informatie-uitwisseling plaats kan vinden. Daarnaast kunnen modules relatief eenvoudig op maat uitgebreid  worden door de vrij beschikbare broncode.

Bent u ook benieuwd wat Open Source software voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op of probeer een demo van Odoo 9.

Laat een bericht achter

Categorie

© 2016 , inc. All rights reserved.